Aloitussivu | Helppo hoitaa | Valikoima ja pakkaukset
Mahdollisuudet | D-vitamiinin puutos | Ota yhteyttä | consilient health
MITÄ D-VITAMIINI ON?
D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Saamme vitamiinia kahdella tavalla: auringosta kun olemme ulkona ja ravinnosta. Ravinnossa D-vitamiinia on ennen kaikkea kalassa, esimerkiksi lohessa, sillissä ja makrillissa, jotka sisältävät paljon D-vitamiinia. Maitotuotteet kuten margariini ja rasvasekoitukset ovat myös tärkeitä lähteitä, jos niihin on lisätty D-vitamiinia. Kananmunassa ja lihassa on myös jonkin verran D-vitamiinia. Aurinko on kuitenkin tärkein D-vitamiinin lähde. Saamme 90 % D-vitamiinistamme auringosta. Kesällä riittävään D-vitamiinin saantiin voi riittää neljännestunnin auringossa oleskelu shortseissa tai t-paidassa muutamana päivänä viikossa.
MITÄ ON D-VITAMIININ PUUTOS?
D-vitamiinin puutos syntyy, kun D-vitamiinin pitoisuudet elimistössä ovat matalat. Se voi johtaa hankaliin ja kivuliaisiin terveysongelmiin. Elimistössä muodostuvan D3-vitamiinin tärkeimpiä tehtäviä on säädellä kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistosta niin että luusto voi kehittyä normaalisti.
Vaikea D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa luuston pehmenemistä ja vääristymistä, tila jota kutsutaan osteomalasiaksi aikuisilla ja riisitaudiksi lapsilla. Nämä sairaudet ovat suhteellisen harvinaisia länsimaissa mutta ne ovat lisääntyneet viime vuosina, mahdollisesti elintapojen muuttumisen myötä. D-vitamiinin puutos voi johtaa luuston haurastumiseen ja lihasten heikkenemiseen. Sen vuoksi on tärkeää saada varhaisessa vaiheessa hoitoa D-vitamiinin puutokseen.
MIKÄ AIHEUTTAA D-VITAMIININ PUUTOSTA?
Pohjoisilla leveysasteillamme saamme D-vitamiinia vain kesäkauden aikana, huhtikuusta syyskuuhun. Siksi D-vitamiinin puutoksen riski on erityisen suuri talvella. Vaikka joihinkin ruoka-aineisiin on lisätty D-vitamiinia, suositeltujen päiväannosten saaminen voi olla vaikeaa. Sitä paitsi D-vitamiinin puutoksen riski lisääntyy, jos käyttää peittäviä vaatteita ympäri vuoden, syö erikoisruokavaliota tai viettää paljon aikaa sisätiloissa. Ikääntymisen myötä ihon kyky tuottaa D-vitamiinia auringon UVB-säteistä heikkenee huomattavasti. Vaaleaihoisella keho voi ehtiä tuottamaan riittävästi D-vitamiinia, jos kesällä oleskelee 15-20 minuuttia auringossa, mutta tummaihoisella se voi kestää 5-10 kertaa kauemmin. Ylipainoisilla on useammin D-vitamiinin puutosta kuin normaalipainoisilla. Tutkijat eivät ole varmoja selityksestä, mutta luultavasti kyse on siitä, että D-vitamiini sitoutuu rasvakudokseen eikä ole elimistön käytettävissä.
MISTÄ TIETÄÄ, ETTÄ ON D-VITAMIININ PUUTOS?
Lievä D-vitamiinin puutos aiheuttaa tavallisesti epämääräisiä tai huomaamattomia oireita. Sen sijaan vaikea D-vitamiinin puutos voi johtaa moniin oireisiin:
- Yleinen lihasheikkous
- Särky hartioissa, käsivarsissa, lantiossa ja reisissä
- Hartioiden, käsivarsien, lantion ja reisien lihaskipu
Joskus kipu voi olla niin vaikeaa, että on vaikeaa kävellä tai nousta ylös.
D-VITAMIININ PUUTOKSEN HOITO
Tavallisesti yleislääkäri selvittää ja hoitaa D-vitamiinin puutoksen. D-vitamiinin pitoisuus voidaan mitata yksinkertaisella verikokeella ja se ilmoitetaan nmol/l –yksikköinä. D-vitamiinin puutoksen rajana pidetään yleensä tasoa 25 nmol/L.
D-vitamiinin puutokseen on tehokasta hoitoa lääkärin määrääminä pehmeinä kapseleina, tabletteina tai tippoina. D-vitamiinin annos vaihtelee ihmisestä toiseen ja riippuu muun muassa siitä kuinka vakava puutos on ja onko taustalla joitakin sairauksia, jotka vaikuttavat siihen kuinka elimistö saa D-vitamiinia. Osan täytyy ottaa D-vitamiininsa joka päivä, joidenkin kerran viikossa tai kerran kuukaudessa.